MACESNOVEC – 1926 m

Prvič – po planu PD Hrastnik,  nam izlet na Macesnovec zaradi slabega vremena ni uspel. Smo se pa nanj  podali v nedeljo 27.10.2019. Vreme na ta dan je bilo pravo nasprotje prvič planiranega datuma. Macesnovec je hrib v Julijcih, ki se vzpenja med dolinama Kot in Krmo, in za katerega velja da je navkljub svoji skromni višini (1926 m) eden najlepših razglednikov v Julijcih. Za vzpon na Macesnovec  se nas je zbralo osem članov PD Hrastnik. Od zbrane ekipe se nanj do sedaj ni povzpel še nihče.

Pot je označena kot zahtevna neoznačena pot, kar velja za tisti del poti, ki se pri studencu odcepi od markirane poti, ki vodi proti Staničevi koči pod Triglavom. Na začetku pot poteka po gozdu, sprva po ravnem, se pa kar kmalu obrne v hrib. Navkljub suhemu vremenu pa so bila tla v gozdu precej vlažna, kamni in korenine so bili precej spolzki in smo morali biti pri hoji precej previdni. Pri  Studencu, na višini cca. 1340 m, se je pot obrnila na levo, na zelo strmo melišče, ki je trajalo kar nekaj časa. Tudi ko smo iz melišča ponovno stopili v gozd je bila pot izredno strma. V mislih sem razmišljala, kako bom hodila nazaj, saj mi je že pri vzponu pot povzročala nekaj težav. No, pa  smo se  malo pošalili, si odpočili in pot je postala, sicer samo v naših glavah, precej lažja. Precej ljudi se je že vračalo iz vrha, nekaj predvsem mlajših pa nas je tudi prehitelo. Pa smo končno prišli tudi iz strmega gozda. Pred nami je stal vrh porasel z ruševjem, na njem pa ogromno ljudi. Prav umikati  smo se  morali tistim, ki so že sestopali. Na samem vrhu je prostora za bore malo ljudi, zato smo se razporedili po vseh skalah na samem vrhu. Ko smo se dobro namestili, se okrepčali, pa se nismo mogli načuditi lepotam okoli nas, ki smo jih videli s tega vrha. Tom in Vojko sta nam razlagala hribe, da smo jih lažje prepoznali, kljub temu da smo jih večino že obiskali. Na južni strani Debela peč nad Lipanco, pa Viševnik, M. in V. Draški vrh, Tošč, na sredini pa Luknja peč, Rjavina, ter njegovo kraljestvo Triglav, pa naprej Visoka in Spodnja Vrbanova špica, Cmir, proti severu pa celotna Martuljška skupina z najvišjo Škrlatico .…………. Prečudovito, prečudovito. Ta beseda ne pove vsega, kakšne krasote so bile pred nami.

Ves trud in znoj so bili poplačani s temi trenutni lepote na vrhu Macesnovca, ki ima čisto upravičeno sloves enega najlepših razglednikov v Julijcih.

Zapisala: Zvonka A. Zupančič

Posted in Utrinki leta 2019.