TRUPEJEVO POLDNE 2. 11. 2019 

 

» NE GRE «
Povedal bi, če bi povedati to znal,
napisal bi, če bi pero ubogalo roko,
narisal bi, če našel barve bi za to si prave,
pa ne, ne bom , ker vem, ne gre,
ne moreš drugemu opisati narave  …

Vremenska napoved za naš pohod ni bila ravno vzpodbudna, a kljub vsem slabim obetom se nas je zbralo 8 neustrašnih planincev društva PD Hrastnik, ki smo se povsem prepustili dnevu. Kar bo, pač bo! Veselo na pot, mogoče pa se nam le izide in pridemo suhi nazaj do našega kombija.

Od doma smo se odpeljali še v temi, a ko se je pričelo daniti, so v kombiju že padali predlogi za alternativni, krajši pohod, da nas slučajno nebi na poti presenetil dež. Kar nekaj destinacij smo našteli, a na koncu smo ostali pri prvotnem planu, to je Trupejevo poldne. To smo imeli v programu in tako naj bo!

Da smo pot malo skrajšali smo se iz Korenskega sedla popeljali  po panoramski cesti do Železnice.  Napis, ki nas je opozarjal, da je delo v gozdu in da je vožnja prepovedana, smo zavestno spregledali, saj je bil praznični dan in res nismo pričakovali kakšnih ovir na poti. Čudili smo se kako je cesta lepo speljana in utrjena, visoko nad Podkorenom in Kranjsko goro.  Smo pa naleteli na fizične ovire, saj so lovci imeli lov na jelenjad. Baje se je ta tako razmnožila, da ogroža gamse, to pa ni dobro za ravnovesje v naravi. Ženske predstavnice pa smo opazile, da je bilo kar nekaj »fejst fantov« med zeleno druščino, ki je pri pogonu čakala na svojih pozicijah …

Okrog 12 km vožnje se je nabralo, od odcepa iz glavne ceste proti Korenskem sedlu do Železnice.  Od tu naprej pa vožnja ni mogoča in tu se srečujejo pešpoti iz doline in poti proti našemu cilju in sosednjim vrhovom.

… Trak plišastih in rožnatih gredic,
peščenih potk, neba modrine,
petja ptic, potokov žuborečih, snega talečega beline,
piša vetra v vejah, vonja rož cvetočih , ki nosi ga veter,
na poti iz doline, globin prepadov in šepet tišine …

Bilo je turobno, megleno a kljub vsemu so čudoviti, jesensko obarvani gozdovi, polni oranžno rumeno obarvanih macesnov, ki so večji del iglic že izgubili, a so še vedno zelo lepi. Židane volje in pripravljeni,  se podamo na našo pot, ki je bila na določenih delih povsem »postlana« z macesnovimi iglicami.

Prav prijetno je bilo hoditi po teh lepih, mehkih preprogah, ob potki pa vse polno telohovih listov, med njimi že tu in tam tudi kakšen mali, bel cvet teloha, ki je prehitro pokukal na plano, pa resa, ki že ima svoje cvetne nastavke in gorski sleč – rododendrum, ki bodo  takoj spomladi obarvali  obronke gozdov in travnikov. Ob poti na gričku stoji urejen Lovski dom, mi pa mimo njega malo bolj v hrib, po hudourniških kanalih naprej do sedla, kjer zavijemo skrajno levo med ruševje. Še nekaj malega vzpona in že smo na sedlu, kjer poteka meja s sosednjo Avstrijo. Od tu naprej pa se že vidi naš današnji vrh, kjer pa silno piha in kjer se podijo megle, tako da je vsako minuto drugačen pogled.  Širših razgledov tako žal ni, a kljub vsemu smo se veseli in si domišljali kaj vse bi se videlo iz tega 1931 m visokega Trupejevega poldneva. Razlago od kod tako ime najdemo na spletu, kjer je pojasnjeno, da po prvi kmetiji na avstrijski strani – pri Trupej. Drugi del imena »poldne«, pa je nastal zaradi sonca, po katerem so si na kmetiji določali opoldansko uro. Na samem vrhu stoji mogočno obeležje – lesen križ in mali zvonček želja na katerega smo seveda pozvonili in si nekaj zaželeli. Kar hitro smo končali s fotografiranjem, saj je bil veter neizprosen in smo se podali po isti poti nazaj do našega kombija. Veselje, da smo uspeli priti na vrh in »prelisičili« vreme se je stopnjevalo po celi poti in naši fantje so znali od veselja tudi zavriskati. Misel, da bi se povzpeli še na sosednji Lepi vrh, smo opustili, saj bi tako preveč barantali s srečo, ki pa je prevečkrat opoteča.

Ker smo za pot porabili bore malo časa, smo se odločili, da dan na Gorenjskem izkoristimo tudi za ogled Planinskega muzeja v Mojstrani. V njem smo že bili enkrat, a vsakič je nekaj drugače in tudi tokrat je bilo marsikaj za videti. Na velikih panojih pred samim muzejem je nov niz prekrasnih fotografij narave – pokrajine, iz cele bivše Juge. V samem muzeju pa smo si v kletnih prostorih pogledali razstavo ob 130 letnici organiziranega jamarstva na Slovenskem in 60 let jamarske reševalne službe. Kar nismo mogli verjeti koliko lepih jam je že odkritih, koliko jih je še v raziskovanju in kdove koliko jih je še, za katere še niti ne vemo. Razstava je opremljena  tudi s prelepimi fotografijami jamskega sveta, ki so več kot čudovite. Vredno si je bilo vzeti čas in si pogledati tudi te  zaklade, ki so skriti pod zemljo.

Naredili smo še skupinsko fotografijo pred Bivakom II za našega Toma, ki mu zdravje nekaj nagaja in je žal moral ostati doma.

Prvič sem opazila, da imajo tudi Trg olimpijcev Mojstrane in še bolj sem bila začudena, da ta mala vasica premore kar 21 olimpijonikov.

V  lokalu sredi vasi pa smo v prijetnem vzdušju poskrbeli še za naše lačne želodčke in žejna grla.

Kljub slabim obetom smo bili enotnega mnenja, da smo dan izkoristili v popolnosti in si ga naredili bogatega in lepega.

… Ne moreš to preprosto razložiti, narisati in na papir preliti,
kar mora vsak sam doživeti, potem bo mogel kakor ti,
ker je lepo, za sveto vzeti in za se imeti in pa, kar je najtežje od vsega,
imeti to za svoj zaklad,
to razumeti in
preprosto imeti RAD.

 / J. Medvešek/                                                                                                                                    Irena Zdovc

 

Posted in Utrinki leta 2019.