Izlet na Janče 04.02.2023

Manjša skupina pohodnikov PD Hrastnik, se je dne 04.02.2023 podala na Janče. Janče so 792 metrov visok vrh, ki se nahaja med reko Savo in dolino potoka Besnica. Z vrha, na katerem stoji planinski dom, ter nekaj metrov pod njim še cerkev sv. Miklavža, se nam odpre lep razgled, ki seže na bližnje Posavsko hribovje, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do Alp na severu in zahodu, proti jugu pa vse do Snežnika.

Z vlakom smo se odpeljali do Jevnice. Še kako prav nam pride upokojenska brezplačna  vozovnica. Upamo lahko, da bo še dolgo tako.

Iz železniške postaje v Jevnici smo se pognali v breg. Kar mrzlo je bilo , vendar smo se kmalu segreli in pričeli zamenjavati oblačila  za manj topla. Na trenutke je bil še prisoten veter, ker pa pot poteka precejšen del po gozdu, vetra nismo preveč občutili. Snega na  poti ni bilo veliko in nas ni oviral pri hoji. Razen ene udeleženke, smo že vsi bili večkrat na Jančah. Ob razgledovanju okolice, hribov  ki smo jih gledali na obronkih, nam je pot skoraj preveč hitro minila. V planinskem domu smo popili kavo, se odpočili in se dogovorili, da gremo nazaj po drugi poti, proti Lazam. Ta pot ni bila preveč zanimiva, saj je tekla skoraj  ves čas po makadamski cesti. Preveč intenzivni pogovori ob brezskrbni hoji pa so nas zapeljali, da smo spregledali odcep na cesti, da bi prišli do kraja Laze. Vodnik se je odločil in nas je peljal malo po svoje, po gozdu navzdol. In res, kar hitro smo prišli na glavno cesto, ki je vodila proti Lazam. Smeha, heca in dobre volje nam ni manjkalo. V takšnem razpoloženju smo se dogovorili, da drugo soboto naredimo še en izlet, če bo le vreme in vodja za to. Mislim, da bomo šli na Vršič, saj  vodje izleta ni bilo treba veliko pregovarjati.

Se vidimo na Vršiču.

Hrastnik, 05.02.2023

Zapisala: Zvonka A. Zupančič
Foto: Vojko Zupančič

Posted in Utrinki leta 2023.