Izlet MDO Zasavja

Dne 21.01.2023 smo se planinci PD Hrastnik udeležili izleta od Socerba do Škofij, ki ga je organiziral MDO  Zasavja. Glavni namen tega pohoda je  bilo obeleženje 130. letnice organiziranega planinstva in 70. letnice Slovenske planinske poti, ter tradicionalni pohod evropopotnikov ob morju.

Ob 9.00 uri smo se zbrali na Socerbu. Bilo nas je  veliko, kar za štiri avtobuse iz vseh planinskih društev iz Zasavja in Posavja. Po kratkem pozdravu predsednika MDO Zasavja sta nas  pozdravila in nagovoru dva predstavnika domačinov – gostiteljev. Pri gradu Socerb smo požigosali naše dnevnike SPP in nato pot nadaljevali proti Ospu. Vreme je bilo sicer suho, vendar dokaj mrzlo, pa tudi veter se je ves čas poigraval z našimi telesi, zato smo hodili dokaj hitro, da smo se segreli. Po eni uri smo že prišli v vas OSP. Kot vedno od tu, smo tudi tokrat občudovali stene nad Ospom in poskušali ugotoviti ali je kdo v steni. Bilo je še prezgodaj, nikogar nismo opazili. Po kratkem počitku in malici smo pot nadaljevali čez travnike in navzgor. Planinska tabla nas je seznanila, da imamo do Tinjana cca, 1.40 minut.

Dobro razpoloženi, v pogovoru s planinskimi prijatelji – znanci,  nam je pot kar hitro minevala in že smo bili na Tinjanu. Naselje se nahaja na izpostavljeni legi, nedaleč od slovensko -italijanske meje, na razglednem vrhu Tinjanskega brega (374 m.n.m.), med dolino Osapske reke in dolino reke Rižane.

Iz naselja je lep razgled, tako na Koprski zaliv, kot tudi na Tržaški zaliv.

Kljub lepim razgledom pa smo morali pot nadaljevati proti Škofijam, Ankaranu in naprej do Debelega rtiča. Da smo ob morju smo takoj začutili, saj je veter postajal vse močnejši, še bolj  je bilo mrzlo, kar pa nekaj zanesenjakov ni motilo, da si nebi v morju umili noge. Da smo se umaknili iz burje,  smo si v Ankaranu privoščili zasluženo kavico, žigosali transverzale, se poslovili in pot nadaljevali vsak po svojem, vsi proti  domu. Kljub temu, da nas je bilo skoraj 200 pohodnikov,  je na poti  potekalo  vse gladko, brez nezgod. Hvala organizatorju za ta prečudovit izlet.

Se še vidimo na pohodih MDO Zasavja.

Hrastnik, 25.01.2023

Zapisala: Zvonka A. Zupančič
Foto: Dušan Rotar in Vojko Zupančič

 

 

Posted in Utrinki leta 2023.