Izlet na Konja in Rzenik

V upanju, da bo vremenska napoved zdržala, in da bo možen dež šele proti večeru, smo se člani PD Hrastnik odločili, da obiščemo Konja 1803 m in Rzenik 1833 m visoka vrhova, ki se nahajata med Veliko planino in Presedlajem.

Pot nas je vodila tako na prvi kot tudi na drugi vrh prvo po gozdu, ko pa smo stopi iz njega pa po dobro uhojeni potki med ruševjem. Pot se je ves čas dvigovala in po dveh urah smo stali prvo na Konju. Z vrha se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp, ter na Rzenik in njegovo skoraj navpično severno steno v kateri je Tomaž Humar testiral opremo in plezalno tehniko . Pogled na vrhove je bil božanski, vrhovi malo posuti z snegom, nad njimi pa prečudovite barve neba. Lepšega si v tistem trenutku nismo mogli želeti.

Na Rzenik smo se podali tako, da smo se  po 20-ih minutah sestopa iz Konja, ponovno zagnali v hrib, prav tako med ruševjem. Na vrhu se nam je ponovil razgled s Konja. Tako je bilo lepo, da je delovalo skoraj »kičasto«.

Pot nas je spet vodila v gozd. Tu so nekateri našli nekaj gob in začela se je odvijati druga, gobarska strast. Nabrali so dovolj gob za večerjo in še kaj za v skrinjo. Čez planino Dol smo nadaljevali pot proti Veliki Planini. Velika planina kot vedno, dobrodošla in prelepa v naših srcih. Po počitku na Zelenem robu smo nadaljevali proti avtomobilom tako, da smo v bistvu prehodi večji del Velike planine. Na travnikih so se še pasle krave, v Bohinju pa so jih prav ta dan gnali iz planin.

Počasi je postajalo še bolj hladno, pri avtomobilih je bilo čutiti kakšno kapljo dežja, pa se ni razvilo v dež. Ostalo je suho.

Zelo enostaven planinski pohod, je izpadel kot eden boljših, zadnjih pohodov seveda če odmislimo Kočno, Bovški Gamsovec, Škrlatico.

 

Zapisala:       Zvonka ZUPANČIČ
Fotografije:  Dušan ROTAR

Posted in Utrinki leta 2022.