Izlet v dolino Glinščice

Napovedano je bilo lepo vreme in planinci PD Hrastnik smo se dne 18.3.2023 podali na planinski pohod z raziskovanjem doline Glinščice v Italiji. Za dolino Glinščice velja rek, manj je več. Čeprav je kanjon Glinščice dolg le dva kilometra in pol, je prava zakladnica zanimivosti in naravnih lepot, ki obiskovalcem, vedno znova  vzame dih. Čeprav leži tik ob Jadranskem morju nad Trstom, se ob pogledu na kamnite , prepadne stene zdi, da je morje še zelo daleč, v povsem drugem okolju.

Avtomobile smo pustili na brezplačnem parkirišču pred kulturnim domom Franceta Prešerna v kraju Boljunac. Pot smo nadaljevali skozi vas do najnižje planinske koče v Italiji ‘Rifugio Mario Premuda – 80 m.n.m.’, katero smo obiskali, ko smo se vračali iz že opravljene poti, pa tu  nismo dobili občutka dobrodošlega planinca in smo raje kar odšli naprej. Od koče se vije urejena pot, ki nas je vodila mimo rimljanskega vodovoda, in nas skozi dolino Glinščice pripeljala do cerkve  svete Marije na Pečeh. Pot je res lepo urejena, na poti pa izredno veliko pohodnikov. Pri cerkvi smo se odločili da se podamo še na Comicijev  razgledni stolp. V slabih 20 minutah smo se povzpeli na stolp. Prečudoviti razgledi so nam omogočili pogled proti morju na Tržaški  zaliv,  po celotni dolini Glinščice, ter  na nasprotni strani doline pogled  na traso, kjer je danes kolesarska steza, včasih pa ozkotirna železnica Trst – Kozina – Hrpelje in kamor smo se podali tudi mi.

Po sestopu iz razglednega stolpa, nazaj do cerkvice, smo pot nadaljevali proti vasici Botač. Tu smo si privoščili  počitek pa tudi liter refoška, da smo nazdravili našemu pohodniku, ki je imel prejšnji dan, rojstni dan. Pred leti sta v tej vasici živela samo še dva stalna prebivalca, zdaj pa jih živi že 13, torej se življenje vrača v to prelepo in odmaknjeno vasico.

Za gostiščem v Botaču smo se povzeli strmo v hrib. Lepo speljana stezica nas je pripeljala na makadamsko cesto oziroma kolesarsko pot, katero smo prej ogledovali iz Comicijevega stolpa. Prečili smo še dva tunela, si ogledovali plezalce v stenah doline Glinščice in se spet po prijetni stezici spustili v dolino k planinskemu domu Premuda.

Z avti smo se zapeljali še na grad Socerb, ter končali naš prečudovit planinsko raziskovalni izlet v lepem spomladanskem vremenu, v  prijetni družbi in v prečudovitem naravnem okolju.

Se vidimo naslednjič na domačih tleh, na Ojsterškovem pohodu, 8.4.2023.

Hrastnik, 19.03.2023
Zapisala: A. Zvonka Zupančič

Foto: Duško Rotar

Posted in Utrinki leta 2023.