Dan slovenskih planinskih doživetij – GOLTE 2016

Tudi letos je potekal že tradicionalni Dan Slovenskih planinskih doživetij, ki ga je organizirala Planinska zveza Slovenije.

Dan slovenskih planinskih doživetij 2016, v soboto 18. junija pri Mozirski koči na Golteh, ki letos praznuje 120 let, naznanja začetek poletne planinske sezone. Skupaj s partnerji  so ga pripravili  PZS,  PD Mozirje in RTC Golte.

Program prireditve je bil izredno pester s celodnevnim dogajanjem za odrasle, mlade in najmlajše  planince, turne kolesarje in druge ljubitelje narave. Tudi odprtje Slovenske turnokolesarske poti, krožne kolesarske poti, ki obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, in meri okoli 1800 kilometrov, ter premaga 50.000 metrov višinske razlike.

Doživetja za mlade planince so vključevala družinski orientacijski pohod, ustvarjalne delavnice, plezanje na plezalni steni in veselo planinsko šolo. Gorski reševalci so prikazali vajo reševanja jadralnega padalca z drevesa in opremo za reševanje v gorah. Policija je izvedla helikoptersko vajo. Odrasli smo lahko izbirali med več vodenimi planinskimi izleti. Osrednjo prireditev pa je poleg sprevoda društvenih praporščakov obogatil nastop planinskih pevskih zborov.

Za planince iz naše regije je prevoz in obisk prireditve organiziral PD Hrastnik in PD Dol. Cena prevoza je bila 5€ po osebi. Iz Hrastnika smo se odpeljali ob 7:00  z avtobusom  na izhodišče v Žekovcu, do spodnje postaje gondole v vasi, ki je od Mozirja oddaljena 4 km. Ob spodnji postaji nihalke je urejeno parkirišče.  Pri blagajni kupimo vozovnice za gondolo. Cena povratne vozovnice je 6€ in 10€.  Zraven dobimo tudi kupon za malico  s katerim smo na prizorišču dogodka dobili okusni golaž. Z gondolo, ki sprejme 50 oseb smo se najprej peljali ( osem minut) do Hotela Golte, od tam naprej je del skupine  šel  s sedežnico do vrha smučišča in nato peš do Mozirske koče (1356 m), kjer je bil prireditveni prostor slavja slovenskih planincev, ostali smo se odpravili peš proti vrhu smučišča.

Po prihodu na vrh smo prehodili krajšo krožno pot, kajti tri urno pot, ki smo jo nameravali prehoditi smo morali opustiti, ker bi zamudili začetek proslave. Čakanje v nepričakovano dolgi vrsti za gondolo nas je prikrajšalo za načrtovani pohod po planini.
Vreme je bilo sončno, kasneje se je malo pooblačilo in tudi kakšna kapljica dežja nas je osvežila proti koncu prireditve. Nazaj v dolino se je del skupine odpravil peš, ostali pa so se peljali z gondolo. Preživeli smo lep dan v dobri družbi in na svežem gorskem zraku v spremljavi vseh nastopajočih.

Renata Leskovšek

Foto: Vojko Zupančič

Posted in Utrinki leta 2016.

Leave a Reply