Pot Srečno

8. oktobra 2022 smo se tudi planinci PD Hrastnik podali na novo tematsko-turistično pohodno pot ‘Pot Srečno’. Na pohod smo krenili  ob 7.50 uri iz Laškega in prehodili skoraj 30 kilometrov dolgo pot po občinah Laško, Hrastnik, Trbovlje do Zagorja ob Savi.

Pohod so  pripravile  Občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik, Stikom Laško,  Regionalno razvojno agencijo Zasavje, Rudarskim društvom Sv. Barbara Sedraž, RMED Perkmandeljc Trbovlje in Društvom RMED Srečno Zagorje.

Iz ŽP Laško smo se podali v hrib proti Kuretnem. Kljub strmini smo kar hitro napredovali. Klepet, ogledovanje  okolice  in že smo bili pri Rudarskem muzeju Strojnica Liša jašek v Govcah.

Pozdravila nas je Laška godba na pihala, deležni pa smo bili tudi prigrizkov in pijače. Po kratkem počitku smo pot nadaljevali pod Govškim brdom proti Gornjem Breznu ( tu nekje je bila končana trasa cca. 7,7 km dolgega laškega dela poti). Po precej blatni gozdni poti pod grebenom Bab in Ostrega vrha smo pot nadaljevali proti Gmajni pri Dolu pri Hrastniku.  Vzpon na Blate, sestop po cesti Hrastnik – Kal in že smo bili pri bivši, stari rudniški upravi v Hrastniku. Dobro označena pot, dobra družba, prečudovito vreme, vse to nam je dajalo moč in energijo za hojo. Pri hrastniškem godbenem domu sta društvo kmečkih žena in Turistično društvo Hrastnik pripravila dobrodošlico pohodnikom z obilico hrane, potice, raznih  sladic, pijače. Po takšni malici je korak kar težko stekel. V dobre pol ure od godbenega doma do  Bajerja pa se je zaključila že druga 9,3 km dolga trasa poti, ki poteka po občini Hrastnik.

Za dobrodošlico na začetku trboveljske poti nas je pričakal Perkmandeljc. Vsi iz rudarskih krajev vemo, kdo je to. Ostali  pohodniki pa se o njem lahko podučijo iz literature. Slikati  z njim smo si želeli  prav vsi.

Trasa trboveljskega dela poti je dolga 7,8 km. Lepo urejena pot je v nadaljevanju potekala po travniku, delno po gozdu vse do izvoznega rudniškega jaška Drajeršoht, kot spomina na rudarstvo v teh krajih. Pot mimo parka kulture v Trbovljah, mimo Vasle rova in že smo bili na platoju, kjer stoji kip rudarja Prometeja. Kip je res  umetniško delo. Prečudovito.

V gostišču na platoju popijemo kavico in že odhitimo naprej v hrib proti Praprečam. Toplo vreme in strmina pa  že kažeta  na to, da je za nami že skoraj 20 km poti. Hitro je minilo teh pet ur in pol.

V zaselku  Prapreče, ki je na meji z občino Zagorje ob Savi popijemo še pijačo dobrodošlico in že odhitimo proti Potoški vasi v Zagorju ob Savi. Pot nas je peljala čez vas, mimo na hribčku stoječe čudovite cerkvice, v gozd. Prav dišalo je po gobah, najbrž jih je tudi bilo kaj, vendar je bila naša misel usmerjena k cilju. Preko jalovišča Ruardija, k spomeniku rudarskim rodovom do Pristana s perkmandeljcem, kjer se je končala 4,9 km dolga trasa poti po Zagorski občini.

Ker je bilo lahko med potjo zaključiti posamezno traso, je bilo pravo veselje videti, da je kar precejšnje število pohodnikov pot opravilo v celoti. Čestitali smo si za prehojenih cca.30 km poti, ki je minila hitreje kot smo si mislili na začetku.

Pot bo postala tradicionalna tematsko turistična pot in upam, da jo prehodimo še večkrat.

Hrastnik, 20.20.2022

Zapisala: A .Zvonka Zupančič
Foto: Vojko Zupančič

Posted in Utrinki leta 2022.