PLANINSKI IZLET NA SLAVNIK – 12.3.2022

V soboto 12. marca smo se planinci PD Hrastnik podali na prekrasen primorski vrh Slavnik. Slavnik je 1028 m visoka gora v slovenski Istri. Na njegovem vrhu stoji mogočni oddajnik, deset metrov pod vrhom pa se nahaja Tumova koča.

Na Slavnik vodi več označenih poti, med katerimi je najbol znana in oblegana pot iz vasice Podgorje.  Naše izhodišče pa je bilo iz smeri Hrpelje – kraj Materija – vas Skadanščina, kjer smo parkirali vozila in se podali na pot v smeri Slavnika. Nekaj časa nas je pot vodila po cesti, ki postopoma preide v kolovoz po prekrasnem bukovem in hrastovem gozdu, nato pa na razgledna travnata kraška pobočja. Pot in razpotja so vseskozi zelo dobro označena, tako da ni strahu da bi pohodnik zašel. Pot od parkirišča do Slavnika je trajala dve uri in pol, vendar je čas zelo hitro minil, ker ni prenaporna. Vreme je bilo čudovito pomladansko, brez oblačkov, le z malo vetra na vrhu.

Na vrhu Slavnika smo bili nagrajeni z prekrasnim razgledom, ki je zajemal kar štiri države, Slovenijo, Hrvaško, Italijo in tudi Avstrijo. Videli smo Jadransko morje s Trstom in Koprom, italijanske Dolomite, del Karnijskih in Julijskih Alp, kjer je mogočno izstopal ata Triglav, Karavanke in Kamniške Alpe. V bližini so se bohotili Golaki, Vremščica, Snežnik in tudi hrvaška Učka.

Pri Tumovi koči smo se malo okrepčali in tudi malo posončili na prijetnih sončnih žarkih, nato pa smo se po direktni poti v smeri Skadanščine vrnili nazaj do izhodišča. Pot nazaj je trajala dobro uro.

Tako se je končal spet eden zelo prijeten izlet, ki ti zaradi prelepe narave, lepega vremena in prijetne družbe ostane še dolgo v spominu.

Breda VREČAR

Posted in Utrinki leta 2022.