Planinski izlet na Malo Mojstrovko in na Prisojnik

Planinski izlet na Malo Mojstrovko in na Prisojnik

Planinsko društvo Hrastnik je dne 20.08. in 21.08.2022 organiziralo izlet na Malo Mojstrovko po Hanzovi – plezalni poti in drugi dan še na Prisojnik.

Zbralo se nas je 12 pohodnikov željnih planinskih podvigov. Razgledna Mala Mojstrovka je zahvaljujoč prelazu Vršič, eden najhitreje dostopnih in posledično najbolj obiskanih dvatisočakov v osrednjih Julijcih. Nanj vodita dve zelo različni poti. Preko severne stene Male Mojstrovke se vzpenja zelo izpostavljena plezalna zavarovana (Hanzova) pot. To pot smo si izbrali za naš vzpon.

Ves čas smo pogledovali v nebo, saj napoved glede vremena ni bila ravno obetavna, toda upali smo da ostanemo brez dežja. Želja se nam ni izpolnila, saj smo morali že po pol ure hoje zaščititi glave in nahrbtnike. Ni bila ploha, pač pa je dež enostavno pršil. Pa nas to ni odvrnilo od nadaljevanja pohoda, motilo pa precej saj so bile »zajle«, klini in skale precej drseče. Hodili, oziroma plezali smo zelo previdno. Na vrhu Male Mojstrovke je pršenje povsem ponehalo. Na vrh smo priplezali vsi, eni malo prej, drugi malo bolj zadihani malo kasneje.

Razgledi niso bili tako čudoviti kot bi bili v soncu. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico (le ta se nahaja malo pod vrhom) je lep pogled na sosednjo Veliko Mojstrovko, Mangart, Slemenovo špico, Ponce in vrhove nad dolino Krnice, kjer izstopata Škrlatica in Prisank naš zastavljeni cilj za drugi dan.

Z vrha smo se spustili proti Vršiču po južni poti, ki je sicer dokaj enostavna in poteka preko zoprnih melišč, tokrat  pa na nekaterih mestih zaradi dežje blatna in spolzka.

Nastanjeni smo bili v Tičarjevem domu na Vršiču. Bolj turobno vreme nas ni toliko motilo, da ne bi v veselju, petju in celo plesu,  pred kočo proslaviti vodnikov rojstni dan. Bilo je res prijetno, pravo vzdušje, ki smo ga že kar potrebovali.

Drugo jutro smo upali, da bo suho, toda že ob sedmi uri je padal rahel dež. Šli smo do Poštarskega doma, da vidimo kakšne razmere bodo nastale kasneje. Dež je res ponehal, toda misel da bomo spet hodili po spolzkem, nas je odvrnila od namere po vzponu na Prisojnik. Odločitev je bila zelo težko vendar preudarna, saj Prisojnik bo še stal tam kjer je,  mi pa ga bomo obiskali v lepšem vremenu.

Odločili smo se, da se podamo na Tromejo in ni nam bilo žal spremembe plana.

Hrastnik, 28.08.2022
Zapisala: A. Zvonka Zupančič

 

 

Posted in Utrinki leta 2022.