Izlet na Stari vrh – 1214 m

Dne 27.02.2022 smo se člani PD Hrastnik podali na Stari vrh. To je sicer smučišče, vendar je okoli njega speljano veliko poti, ki so zanimive tudi za planince. In ker nam je važno le eno, da hodimo, smo se izleta kar razveselili. Vodnik si je zamislil krožno pot. Malokdo od nas je že bil tu. Pot smo pričeli v vasici Javorje na višini cca 700m. V centru vasi je ob parkirišču postavljen pokrit pano,  kjer je razstavljen meteorit Javorje, ki je tretji največji meteorit najden v Sloveniji. Pot smo nadaljevali mimo osnovne šole, kjer nas je pot usmerila na betonsko pešpot – bližnjico do asfaltne ceste, kjer smo nadaljevali v hrib. Na tej točki je bil prečudovit pogled na Blegoš, ter na cerkev Marijinega vnebovzetja. Pot nas je naprej peljala v gozd. Ponekod je bila zelo strma, delno še zasnežena. Vsake toliko časa se je rahlo izravnala, pa kar kmalu zopet postavila pokonci. Prebirali smo planinske table; Mladi vrh, Stari vrh čez Podvrh, Malenski vrh, mi pa smo našo pot nadaljevali naprej po gozdu. Prispeli smo do klopce, mize, ter skrinjice z vpisno knjigo, tu je bila razgledna točka s čudovitim pogledom proti Blegošu. Malo  naprej smo se spustili po zasneženem gozdu in kmalu prispeli do točke, kjer je bil vrh hriba Stari vrh, vendar brez oznake, da je to najvišja točka. V gozdu je bilo še kar precej snega, ki se nam je rahlo vdiral, pa ni bilo sile. Prispeli smo iz gozda, malo pod vrhom, kjer stoji lovska koča, ki je bila zaprta. Bilo je precej mrzlo in bi topel napitek prišel kar prav. Naprej smo se spuščali ob robu smučišča. Nižje smo del smučišča morali prečili, sneg je bil spihan, ter skoraj poledenel, trd kot beton, tako da smo imeli brez derezic kar malo problemov. Prispeli smo do smučarske koče na Starem vrhu. Žičniške naprave so obratovale, bilo je kar precej radoživih smučarjev. V zavetju, na sončku, pred kočo smo se malo spočili in okrepčali.

Pot smo nadaljevali po delu smučišča, ki  je v letnih razmerah asfaltna cesta. Ob poti je postavljen  tudi adrenalinski park. Skozi gozd smo kmalu prišli do naselja vikendov, ki se šopirijo nad vasjo Javorje.

Ker je bila planirana pot zelo kratka, smo se na poti domov ustavili še pri Zbiljskemu jezeru. Tu smo  se še malo sprehodili in občudovali prelepe labode in race. Spili smo še kavo, ter pot nadaljevali proti domu.

Bil je malo drugačen izlet, brez nekih hudih naporov, vseeno pa pogodu vsem, saj se že dolgo nismo tako sproščeno družili in uživali v lepotah naše prelepe Slovenije.

Hrastnik; 05.03.2022

Zapisala: A. Zvonka Zupančič

Foto:      Duško Rotar, Vojko Zupančič

 

 

 

Posted in Utrinki leta 2022.