DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA; 23.09.2020

Da smo Slovenci športni narod je vsem jasno. Prav zaradi tega je Državni zbor potrdil dan slovenskega športa kot nov državni praznik, ki ga bomo praznovali 23. septembra. Poslanci so prepričani, da si šport v Sloveniji zasluži svoj praznik, ne le zaradi izjemnih dosežkov naših vrhunskih športnikov, ampak tudi zaradi pomembnega vpliva in koristi športa, ki ga ima ta na vsakega izmed nas.

Športna zveza Hrastnik je sprejela odločitev, da ta praznik, ki ga letos praznujemo prvič, društva obelodanimo z nekaterimi športnimi aktivnostmi, ki so naša osnovna dejavnost.

Tako smo planinci PD Hrastnik skupaj z ŠZ in TIC Hrastnik organizirali pohod po obronkih Hrastnika. Na ta nov praznični dan smo se pohodniki zbrali na tržnici, kjer nas je sprejela  in pozdravila predstavnica TIC Hrastnik. Pot nas je vodila čez Lopato, na Ojstro, Plesko, ter naprej do Retja. Predstavnica TIC Hrastnik se je tudi udeležila pohoda in nam je  na določenih točkah povedala nekaj  o zgodovini posameznih predelov, ki smo jih obiskali.  Pred cerkvico v Retju smo naredili skupinsko sliko, saj  je bilo vreme in pogled na cerkev res enkratno.  Pot smo nadaljevali do nasipa saj, kjer ima Konjeniško društvo Trbovlje svoje prostore in zgledno urejene spremljevalne objekte (menaže, konjušnice …). Tu smo si poleg konjev (šest lastniških in sedem društvenih) ogledali tudi orle v kletkah, last navdušenca in ljubitelja orlov, ki ima v svoji zbirki tudi redkega ameriškega beloglavega orla. Res zanimive stvari v okolici Hrastnika za katere pa vemo premalo. Po zanimivem ogledu in kratkem počitku za pijačo, ki jo je častila ŠZ Hrastnik, smo pot nadaljevali po nasipanih sajah, ter  po gozdu in obronkih gozda prispeli v Prapretno. Od tu je vsak nadaljeval v svojo smer.

Pohoda se je udeležilo 14 pohodnikov, za prvič kar zadovoljivo, predvsem zaradi dejstva da je bil pohod organiziran in speljan na hitro.

Smo si pa obljubili, da na dan slovenskega športa, v bodoče skupaj organiziramo tradicionalni pohod, saj smo poleg telesne dejavnosti imeli priliko spoznati tudi druge dejavnosti in zanimivosti v okolici Hrastnika.

Slovenski šport je fenomen. Zato si zasluži posebno mesto, zasluži si svoj praznik«.

Sedaj ga imamo in upamo da tako tudi ostane v bodoče.

 

Zvonka ZUPANČIČ

Posted in Utrinki leta 2020.