SEDEMDESET LET PLANINSKEGA DRUŠTVA HRASTNIK

V soboto, 8. septembra je PD Hrastnik praznovalo dve obletnici: 70 let delovanja društva in ravno toliko let od postavitve prve planinske koče na Kalu.  Kmalu po drugi svetovni vojni je prišlo do živahne društvene dejavnosti in tako so se hrastniški planinci  spomladi 1948. leta odločili, da ustanovijo svoje planinsko društvo in 11. julija istega leta je bil ustanovni občni zbor. Le mesec dni kasneje, 15. avgusta pa so že odprli na Kalu prvo planinsko kočo. To je bil začetek planinske dejavnosti, ki je v teh 70. letih pomenila pomembno društveno dejavnost v Hrastniku.

Da bi ta obletnica imela še večji pomen je bilo v soboto na Kalu tudi Srečanje planincev Zasavja in Posavja, to je planincev iz planinskih društev od Brežic do Litije.

V lepem vremenu se je na planini zbralo okoli 250 planincev in prijateljev planin, da bi dostojno proslavili to praznovanje. Člani društva so se potrudili in pripravili slavnostno okolje ter zelo lep program proslave, v katerem so sodelovali Rudarska godba iz Hrastnika, citrarka Urška Šmid, recitatorja Dominika Zupan in Mišel Pavošev, ter Miha Bantan ki je zapel planinsko himno. Srečanje pa so pozdravili predsednik društva Zupančič Vojko, župan občine Hrastnik Miran Jerič, podpredsednica planinskih društev MDO Zasavja Marjeta Bricl in podpredsednica Planinske zveze Slovenije Irena Mrak. Vsi govorniki so v svojih prispevkih izrazili iskrene čestitke društvu za njegovo dolgoletno delo, za njegov prispevek pri razvoju planinstva v Hrastniku in širše v Zasavju. Irena Mrak je v imenu PZS  društvu izročila najvišje planinsko priznanje za društva, to je Jubilejno listino PZS.

V veselem in prijateljskem vzdušju so prisotni na Kalu še nekaj ur uživali v lepem vremenu in razgledu s  kalske planine na Posavsko hribovje, še posebej pa v pogovorih, saj je bila to ena redkih prilik, da se obudijo spomini na nekdanje planinarjenje.

 

Zapisal Marjan Pergar

« of 3 »

Posted in Utrinki leta 2018.