18. pohod po Vertovčevih poteh

V nedeljo, 18. novembra je potekal 18. pohod po Vertovčevih poteh, kjer je delal in živel Matija Vertovec, duhovnik ki je prvi pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu. Pisal je tudi o zgodovini, uporabni kemiji in še o čem. Izdal je tudi več knjig.
Iz Zasavja je že tretjič odpeljal avtobus proti Ajdovščini ob pol petih zjutraj s pohodniki iz Zagorja in s hrastniškimi planinci.
Pot se začne pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, kjer se pohod tudi zaključi. Vodi po vaseh, travnikih, mimo vinogradov, polj in po gozdovih. Je krožna pot, dolga 4 do 5 pa tudi lahko več ur. Odvisno od tega, koliko se ustavljamo ob številnih stojnicah, kjer so na voljo domače dobrote po zmerni ceni – od sendvičev s pršutom, zaseko, domačim žganjem z zelišči, razne vrste vina … in seveda kakiji, ki jih je bilo mogoče videti ponekod še na drevesih. Zanimivo je bilo opazovati otroke, ki so prodajali ob stojnicah in postregli z vsemi podatki, kar se tiče sorte vina, medu, raznih likerjev, domačega peciva, ki ga imenujejo biškoti in podobnih dobrot. Ponekod so stali v ozadju starejši, večinoma pa ne. Zgodaj je treba začeti!
Če smo na začetku navajali ure, ki jih porabimo za pohod, povejmo še za kilometre, ki jih na raznih vabilih nismo našli. Pohodniki, ki so pot prehodili večkrat, pa ocenjujejo, da je okoli 18 do 20 kilometrov. Kar dober zalogaj za tiste, ki si ne nabiramo dnevne kondicije s hojo. Za večino pa ne predstavlja težav, saj pride vsako leto okoli 5000 ljubiteljev te rekreacije. Temperature so bile še vedno nad ničlo, ponekod pa je pihala burja, na kar smo bili ustrezno pripravljeni. »Kakšna burja?« so komentirali prebivalci Vipavske doline. »Le pihljalo je malo …!«
Na zaključku  pričaka obiskovalce tega konca Slovenije v Ustju vsako leto bogato obložena kmečka tržnica. Dobrote, ki jih ne dobimo na vsakem koraku: vrhunski ovčji sir, platoji kakijev, posušenih kakijev, čebula, česen, razne vrste medu, razne vrste vin, pecivo – vse po ugodnih cenah. Vsi pridelki so seveda domače pridelave.

Fanči Moljk

« of 2 »
Posted in Utrinki leta 2018.