V nedeljo, 18. novembra je potekal 18. pohod po Vertovčevih poteh, kjer je
delal in živel Matija Vertovec, duhovnik ki je prvi pisal o vinogradništvu,
vinarstvu in kletarstvu. Pisal je tudi o zgodovini, uporabni kemiji in še o
čem. Izdal je tudi več knjig.
Iz Zasavja je že tretjič odpeljal avtobus proti Ajdovščini ob pol petih zjutraj
s pohodniki iz Zagorja in s hrastniškimi planinci.
Pot se začne pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, kjer se pohod tudi
zaključi. Vodi po vaseh, travnikih, mimo vinogradov, polj in po gozdovih. Je
krožna pot, dolga 4 do 5 pa tudi lahko več ur. Odvisno od tega, koliko se
ustavljamo ob številnih stojnicah, kjer so na voljo domače dobrote po zmerni
ceni – od sendvičev s pršutom, zaseko, domačim žganjem z zelišči, razne vrste
vina … in seveda kakiji, ki jih je bilo mogoče videti ponekod še na drevesih.
Zanimivo je bilo opazovati otroke, ki so prodajali ob stojnicah in postregli z
vsemi podatki, kar se tiče sorte vina, medu, raznih likerjev, domačega peciva,
ki ga imenujejo biškoti in podobnih dobrot. Ponekod so stali v ozadju starejši,
večinoma pa ne. Zgodaj je treba začeti!
Če smo na začetku navajali ure, ki jih porabimo za pohod, povejmo še za
kilometre, ki jih na raznih vabilih nismo našli. Pohodniki, ki so pot prehodili
večkrat, pa ocenjujejo, da je okoli 18 do 20 kilometrov. Kar
dober zalogaj za tiste, ki si ne nabiramo dnevne kondicije s hojo. Za večino pa
ne predstavlja težav, saj pride vsako leto okoli 5000 ljubiteljev te
rekreacije. Temperature so bile še vedno nad ničlo, ponekod pa je pihala burja,
na kar smo bili ustrezno pripravljeni. »Kakšna burja?« so komentirali
prebivalci Vipavske doline. »Le pihljalo je malo …!«
Na zaključku pričaka obiskovalce tega konca Slovenije v Ustju vsako leto
bogato obložena kmečka tržnica. Dobrote, ki jih ne dobimo na vsakem koraku:
vrhunski ovčji sir, platoji kakijev, posušenih kakijev, čebula, česen, razne
vrste medu, razne vrste vin, pecivo – vse po ugodnih cenah. Vsi pridelki so
seveda domače pridelave.
Fanči Moljk
18. pohod po Vertovčevih poteh
Posted in Utrinki leta 2018.