KLEMEN ZORAN, prejemnik Spominske plakete PZS

Planinska zveza Slovenije vsako leto na posebni slovesnosti nagradi zaslužne in dolgoletne člane s posebnimi priznanji. Spominske plakete se podelijo tistim članom, ki so za svoje delo prejeli že vse tri častne znake in praznujejo v tistem letu tudi visoko življenjsko obletnico. Svečanost Zveza organizira v enem od sedežev svojih društev.
Letošnja podelitev je bila v soboto 03. decembra 2016,  v Lendavi in Planinsko društvo Lendava se je resnično potrudilo in prireditev je bila vrhunska. V  novem kulturnem domu smo se zbrali dobitniki priznanj in spremljevalci ter najvišji predstavniki PZS s predsednikom. Po uvodni himni planincev in nagovoru organizatorjev se je začel svečani del izročanja najvišjih priznanj najbolj zaslužnim. Med njimi tudi našemu 90-letniku Zoranu.

Zorana poznamo vsi v Hrastniku, še najbolj pa planinci, saj je član društva že od ustanovitve. Nešteto je hribov in gora, na katere se je povzpel, veliko je prehojenih transverzalnih in lokalnih obhodnic. Zoran je eden tistih srečnikov, ki je v gorah našel zadovoljstvo in srečo, zato jim je ostal zvest vse do današnjih dni. Seveda pa je tudi njemu očak Triglav velik dosežek in ne vem, če ima preštete vse vzpone na njegovo teme.

Pomembno je tudi poudariti Zoranove zasluge in vloženo delo v izgradnjo Koče na Prehodavcih. V sredini petdesetih let prejšnjega stoletja je bil eden od pomembnih članov zasavskih planincev pri realizaciji tega projekta, ki so ga v celoti zgradili Zasavci, zato se že več kot petdeset let koča imenuje Zasavska koča na Prehodavcih. Zoran še vedno rad obišče to planinsko kočo.

Po končani prireditvi, bogati s kulturnim programom prekmurskih pesmi in plesov smo se vsi odpravili na bližnji, novi razgledni stolp, zanimiv tudi zato, ker z njega lahko vidimo pokrajinotreh držav: Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Stolp je visok 42 m in je tudi lep dosežek arhitekture in gradbeništva.

Po ogledu stolpa smo se zbrali na bližnji turistični kmetiji, kjer smo še malo posedeli, stari prijatelji so se spet srečali in uživali smo v obujanju spominov.

Zoran, upam, da si tudi ti ta dandoživel v prijateljskem in prijaznem vzdušju, še enem ob tvoji devetdeseti letnici, ki si jo praznoval v preteklem letu. Zato mi dovoli, da ti še enkrat zaželim:    ŠE  NA MNOGA; ZDRAVA LETA !!!

Januar 2017

Marjan Pergar

 

Posted in Naša pota 2017.

Leave a Reply