Prisojnik (Grebenska pot)

Tudi tokrat nam jo je vreme zagodlo. Načrtovani pohod smo morali prestaviti na dan prej, to je sobota, 20.8.2016. A se je splačalo, kajti dan je bil s soncem obsijan.

Na pot smo krenili zjutraj ob 5:15 h. Bilo nas je devet, ravno prav za en kombi. Tako kot običajno, nas je peljal kar vodnik Vojko. Cena prevoza je tako cenejša. Hvala mu, ker skrbi za čim cenejši prevoz.

Odpeljali smo se proti Vršiču. Parkirišče ob osmi uri je že skoraj polno tako da parkiramo ob cesti. Ura je osem in 20 minut, ko se opremljeni odpravimo na pot proti našemu cilju – Prisojniku. Načrtovani čas hoje do vrha je tri ure in 30 minut. Koliko časa bomo potrebovali je odvisno od  več dejavnikov: predvsem od dobre fizične pripravljenosti, kar se tiče tehnične zahtevnosti mora človek obvladati le gibanje v strmejšem zagruščenem svetu, kar je osnova vseh naših poti po visokogorju. Seveda pa lahko ima manj treniran starejši več težav s to potjo kot kakšen mlajši z izkušnjami. Samo da pridemo srečno nazaj v dolino in čas ni pomemben.

Na križišču poti, kam? Ali grebenska ali Slovenska  pot? Pravijo, da je Slovenska lažja a se je kasneje izkazalo da ni tako, da je tudi tu potrebna zbranost in previdnost koraka.  Odločimo se za Grebensko pot na vrh in sestop po Slovenski poti. Grebenska pot je težja a lepša, zanimivejša, mnogo bolj slikovita. Poplezavanje, jeklenice, strmo, po grebenu »gore-dole« tako, da se kar vleče. Srečali smo precej pohodnikov. Eden med njimi se nam je priključil. Povedal je, da si ni predstavljal, da je tako zahtevna pot. Potožil se je, da se je precenil. Imel je samo eno željo, da se varno vrne v dolino. In tako smo nadaljevali proti vrhu. Vršno pobočje gore je precej izpostavljeno in ponekod nevarno za zdrs.

Na vrh smo prispeli okrog 12 ure. Vsenaokrog čudoviti razgledi. Po krajšem počitku in seveda slikanju (brez tega ne gre) se odpravimo nazaj v dolino po že omenjeni Slovenski poti.

Pri sestopu je potrebna velika pazljivost, saj v zgornjem delu grušča ne manjka, večinoma so poševne plošče posute z gruščem. Zajl in klinov sicer ni prav dosti, je pa kar zoprna pot, saj je precej krušljiva in se je treba zanesti na svoj trden in zanesljiv korak. Ne smeš biti utrujen!

Sicer pa JA, super dan je bil.

Vršič – Prisank / Prisojnik (Grebenska pot)

Izhodišče: Vršič (1611 m)

Cilj: Prisank / Prisojnik (2547 m)

Ime poti: Grebenska pot

Čas hoje: 3 h 30 min

Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot

Višinska razlika: 936 m

Višinska razlika po poti: 1000 m

Posted in Utrinki leta 2016.

Leave a Reply