Martuljški slapovi – Za Akom

Če se dan po jutru pozna, potem je to druga sobota v juliju prav gotovo bila.

Planinski izleti se ponavadi začnejo z zgodnjim bujenjem. In, ko sem to jutro ob dišeči kavi opazovala kako se dani, sem vedela, da bo, tako kot vedno zadnji dve leti, kar sem se priključila hrastniškemu planinskemu društvu, ta dan enkraten.

Tokrat smo se na izlet odpravili skupaj s trboveljskimi planinci. Naš cilj sta bila Martuljška slapova in za tiste, ki jih višine ne skrbijo, še bivak za Akom.

Po nočnem deževju nas je v Gozd Martuljku pričakalo kar sveže jutro. A smo se hitro ogreli, ko smo skozi slikovito Martuljško sotesko zakoračili proti prvemu slapu. Še ne pol ure hoda ob strugi potoka Martuljek, pod mogočnimi skalami in že smo uzrli prvi biser slovenskega alpskega sveta.

Pot se je od tu naprej začela sprva rahlo, čez čas pa kar bolj strmo vzpenjati. A, ker vodi skozi gozd, nam pretirano vroče tudi ni bilo. Nagrada za trud je bil drugi, še veličastnejši slap, ki pada v večih stopnjah preko navpične 100-metrske stene.

Zadnji cilj tega pohoda pa je bil bivak za Akom. To je precej zahteven del poti, na katerega se je podala večina planincev. Mene pa je bolj mikala klopca v bližini slapa, saj sem med tistimi – »Od višine se zvrti…«.

Na koncu smo bili vsi zadovoljni – tisti, ki so osvojili cilj in jaz, ki sem uživala na soncu in opazovala številne pohodnike, ki so tisto soboto obiskali slapove.

Tudi pot nazaj v dolino ni minila brez zanimivosti. Ustavili smo se pri Finžgarjevi kapelici in v bližini občudovali mogočno lipo, ki je izgledala kot Sneguljčica in sedem palčkov. Nato pa smo se na planšariji Jasenje okrepčali v prijetni brunarici pri Ingotu ter uživali v prelepi neokrnjeni naravi pod mogočnimi stenami naših vršacev.

Res doživet dan smo zaključili s krajšim sprehodom po Mojstrani, kjer smo si pri Slovenskem planinskem muzeju ogledali predstavitev novosti na področju igrifikacije v muzejih: IGRIVA POT DOŽIVETIJ – »POBEG V BIVAK«.

In jutranja napoved dneva se je uresničila!

Nevenka Kump

Foto: Renata Leskovšek, Dušan Rotar, Stane Babič

 

Posted in Utrinki leta 2016.

Leave a Reply