Izlet MDO Zasavja na Prehodavce dne 01. 07. do 02. 07. 2016

Tako kot že vrsto let, je tudi letos MDO Zasavja organiziral meddruštveni izlet  na Prehodavce.

To je zasavska planinska koča, ki jo oskrbuje in upravlja PD Radeče, pred več kot 60 leti pa je pri njeni izgradnji sodelovalo več zasavskih planinskih društev. Na pot se nas je podalo 34 članov skoraj iz vseh PD Posavja in Zasavja. Tudi pet  članovi PD Hrastnik  se nas je  odločilo za izlet na Prehodavce, kljub vremensko ne obetavni napovedi.

V skladu s programom izleta smo pot pričeli na planini Blato, nadaljevali na Planino pri Jezeru, planino Dedno  polje in naprej proti prvi večji koči Koči pri triglavskih jezerih. Nekaj pohodnikov je v skladu z dogovorom z predsednikom MDO pot proti Prehodavcem  pričelo čez dolino za Kopico. Z Jožetom se nisva mogla ubraniti skušnjavi kislega mleka na planini Dedno polje, zato sva si ga tudi  privoščila. No, sva potem morala malo pohiteti, da sva dohitela ostale. Do Koče pri triglavskih jezerih smo se podali po varianti čez Prode, za kar je bila večina. Pri Koči pri triglavskih jezerih smo se malo odpočili, vendar oblaki na nebu niso obetali prav nič dobrega, zato smo se kar kmalu podali naprej proti cilju. Na poti smo občudovali lepoto tega področja, jezera,  zlasti Ledvičko, Lepo špičje na eni strani doline, na drugi pa Malo in Veliko Zelnarico . Pogledoavali smo v nebo, pa se je spreminjalo, na bolje. Dežja najbrž ne bo. In res. Suhi smo prispeli na Predodavce. Razporedili smo se po posteljah na skupnem ležišču, vsak na svojem ležišču, kar je za tovrsten izlet pravo razkošje.

Po večerji je predsednik MDO g .Vukovič podal par besed glede nastanka koče, požrtvovalnosti nekaterih članov društev Zasavja, ter prenesel pozdrave g. Zorana enega od aktivistov pri izgradnji koče. Pri večerji se nam  je pridružil Stane Lipoglavšek, ki  je prišel na Prehodavce peš prav iz  Hrastnika. Stane je že navajen takšnih razdalj hoje, saj je bil prejšnja leta tudi on pohodnik veteranov od Kuma do Triglava.

Drugo jutra je bilo megleno, malo hladneje, kar pa nas ni motilo, da smo napravili nekaj  fotografij in se odpravili proti domu. Domov smo se vračali preko planine na Viševniku. Pri Bregarjevem zavetišču nam je oskrbnik zaigral na harmoniko, mi pa smo dobre volje zapeli. Stane in Betka sta celo zaplesala. Pot proti Vogarju je bila kar zahtevna, skoraj ves čas navzdol po kamnitih poteh po gozdu.

Na Vogarju je bilo zelo veselo, potekla je veselica z živo glasbo, tudi dobre hrane ni manjkalo. Mi pa smo se podali proti Stari  Fužini, kjer nas je čakal avtobus, da nas odpelje domov.

Po mojem mnenju je bil to eden boljših izletov MDO na Prehodavce, ne samo zaradi lepega vremena, dobre družbe pač zlasti  zaradi dobre organizacije in sodelovanja predsednika MDO na pohodu.

Hrastnik, 6.7.2016                                                       Zapisala: A.Zvonka Zupančič

Foto: Stane Babič

 

Posted in Utrinki leta 2016.

Leave a Reply