IX. Šarhov pohod na Tri žeblje

Radio Maribor je tudi letos, že devetič, organiziral Šarhov pohod na Tri žeblje in  Festival miru na Treh kraljih. To je vsakoletno srečanje tistih Slovencev, ki še pomnijo, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno v Sloveniji in kdo so bili tisti, ki so žrtvovali svoja življenja za svobodno domovino.

Že po osmi uri so se pričeli zbirati prvi pohodniki in kljub napovedi deževja za ta dan nas je bilo kar veliko. Iz Hrastnika kar 25. Pohorski gozdovi imajo že zaradi velike razsežnosti svojo veličastnost, planinska pot mimo Črnega jezera in Osankarice pa je skoraj sprehod. Malo od Črnega jezera naprej so nas spet pogostili domačini s prigrizkom in pijačo in po slabih dveh urah hoje smo bili pri Treh žebljih, prizorišču smrtnega boja legendarnega Pohorskega bataljona. Hrastničani imamo do tega boja še poseben odnos, saj sta tu izgubila življenje tudi komisar bataljona Rajko in ostrostrelec Pubče. Po kratki slovesnosti pri spomeniku smo obiskali še obe obeležji naših Hrastničanov in prižgali svečke. Vedno me obisk tega kraja prevzame zaradi veličastnosti in neizmernega poguma teh borcev.

Vrnili smo se na izhodišče pri Treh kraljih, kjer je vsako leto postavljen šotor za okoli 1000 ljudi in vedno je poln do zadnjega mesta. Radio Maribor poskrbi za program, ki je zares imeniten. Letos je sodelovala  Policijska godba iz Ljubljane in Pevski zbor Kombinatke. Predvsem Kombinatke so nas navdušile s svojimi pesmimi, revolucionarnostjo ter domoljubnostjo. Morda zato, ker prav te vrline danes pogrešamo.

Radio Maribor, še posebej napovedovalec te prireditve tov  Petelinšek imajo poseben odnos do nas Hrastničanov, saj nas vedno posebej pozdravijo kot vsakoletne goste. In ko smo se vračali z avtobusom domov, smo spet ugotovili, da smo doživeli še en lep dan in napolnili svoje duše z domoljubnostjo. Čez eno leto pa se vidimo na 10. pohodu.                                                              Marjan Pergar

 

Posted in Utrinki leta 2016.

Leave a Reply