X. ŠARHOV POHOD IN FESTIVAL MIRU NA POHORJU

Tudi letos, 22. aprila, smo se zbrali pri Treh kraljih nad Slovensko Bistrico, da bi se poklonili padlim borcem Pohorskega bataljona, ki so v gozdu pri Treh žebljih, 8. januarja 1943. leta po izdaji in po boju do zadnjega naboja vsi, vseh 69, umrli za domovino. Letošnji Šarhov pohod na Tri žeblje in poklonitev padlim je bila že desetič. Zbrali smo se pri Treh kraljih in šli mimo Črnega jezera na Osankarico in naprej do Treh žebljev. Tu je bila krajša komemorativna slovesnost, nato pa smo se vrnili na Tri kralje. Kakor je že običaj, nas je tu čakal ogromni šotor za 800 – 1000 ljudi, ki je bil, kakor vsako leto, popolnoma zaseden.

Letošnji program Festivala miru je, kakor vsako leto, vodil mariborski novinar  Jože Petelinšek, ki je s svojim zanosom in besedo povezal vse prisotne. Tu so bili šarhovi sorodniki, nekateri še živeči borci, predstavniki borčevskih organizacij, predsednik državnega zbora, veliko gostov iz bivših republik SFRJ in preko 900 obiskovalcev. Program je bil zelo zanimiv, nastopal je orkester Slovenske policije, dva pevska zbora, mnogi recitatorji in govorniki.

A ob vsem tem je treba posebej poudariti naslednje: Ta dan in na tem mestu je bila zbrana velika skupina Slovencev, ki vedo, kaj se je dogajalo pri nas v času 1941 – 1945, ki vedo, kdo se je boril na kateri strani in ki priznavajo veliko herojstvo vsem, ki so takrat zapustili domove, šli v sneg in nevarnost v gozdove ter z neomajno borbo izgnali okupatorja in premagali domače izdajalce. Tega ne smemo pozabiti, to nam priznava ves svet in slej kot prej bodo morali to sprejeti tudi zagovorniki izdajalcev.

Ob zaključku Festivala in ob slovesu smo si obljubili: Drugo leto na svidenje!

Marjan Pergar

Posted in Utrinki leta 2017.

Leave a Reply