Po Vrtovčevih poteh

Pot vodi od izhodišča ob vznožju vasi Ustje, skozi Dolenje, do Ostrega vrha, preko Planine, kjer je Matija Vrtovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen ter nazaj na izhodišče na Ustjah.

Pot je dolga cca. 18 km, je dobro označena in pelje tudi mimo ponudnikov na Vipavski vinski cesti, ki vas prijazno postrežejo, če se na poti ustavite pri njih. Ob poti je cela vrsta naravnih in kulturnih spomenikov. Opazujete lahko nahajališča fosilov ob Vipavi, navdušijo vas tipična vipavska naselja, kot je na primer spomeniško zaščiteno središče vasi Šmarje, na razglednih točkah, kot je na primer tista na Ostrem vrhu, pa se vam odpre prečudovit pogled na vso Vipavsko dolino.
Pot traja približno 5 ur, če pa si med potjo privoščite kakšen daljši postanek, pa še kaj več.

Matija Vertovec je eden najpomembnejših slovenskih strokovnih piscev 19. stoletja. Rodil se je 28. Jan. 1784 v zaselju Jakulini pri Šmarjah na Vipavskem. V duhovnika je bil posvečen leta 1807 v Gorici, kasneje pa je služboval v Vipavi, na Planini in v Šent Vidu, današnjem Podnanosu, kjer je 2.sept. 1851 tudi umrl.

Vertovec je svoje življensko poslanstvo uresničeval z izobraževanjem ter moralno in versko vzgojo preprostih ljudi. Iz tega tudi izhaja njegov vsestranski opus. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu, o uporabni kemiji in o splošni svetovni zgodovini. Leta 1850 je izdal zbirko svojih pridig z naslovom ‘Shodni ogovori’  in drobno, toda pomembno knjižico ‘Sporočilo slovenskim vinorednikom’. Slovenski zgodovinarji utemeljeno domnevajo, da je Prešernu dal pobudo za Zdravljico, Petra Kozlerja pa vzpodbudil k izdelavi Zemljevida slovenskih dežel, ki je izšel leta 1853. Matija Vertovec je bil za časa svojega življenja cenjen in spoštovan zaradi svojega strokovnega dela in skrbi za majhnega človeka, njihove vsakdanje težave in pričakovanja.

Tudi hrastniški planinci smo se letos udeležili že 19.ega pohoda po Vrtovčevih poteh. Zbralo se nas je kar 20 članov PD Hrastnik in PD Dol pri Hrastniku. Priključili smo se avtobusnemu prevozu, ki ga že par let organizira gostilničarka Branka iz Zagorja. Pohod je potekal v prečudovitem vremenu, ravno pravšnjem za hojo.

 

 

Posted in Utrinki leta 2017.