TRDINOV VRH na Gorjancih –  08.02.2019

Vreme ima velik vpliv na naše življenje in tudi na planirane izlete. Tako je slaba napoved preprečila izvedbo planiranega pohoda za soboto 2. februarja. Na sestanku v PD so se na hitro odločili, da se ta pohod izvede na kulturni praznik, v petek 8. februarja, ko naj bi bila vremenska napoved boljša.

In tako se nas je 12 pohodnikov odpeljalo proti Krškemu, Kostanjevici na Krki, skozi Šentjernej do urejenega parkirišča v naselju Gabrje (390 m n/v) v Občini Novo mesto. Tu je bilo naše izhodišče za pohod na Trdinov vrh (1178 m n/v), najvišji vrh Gorjancev. Gorjanci so najbolj znano in obiskano, z gozdom poraslo dolenjsko pogorje, ki se nad Krško kotlino dviguje do Trdinovega vrha. Po slemenu Gorjancev poteka državna meja s Hrvaško. To pokrajino je Slovencem približal pisatelj Janez Trdina v svojem delu Bajke in povesti o Gorjancih.

Lahka markirana pot nas je peljala skozi pretežno listnati gozd po položnih in po nekaterih precej strmih predelih do Planinskega doma pri Gospodični (828 m n/v). Ta stoji nekje na pol poti iz Gabrja do Trdinovega vrha, ob njem pa izvira bistra pomlajevalna studenčnica Gospodična. Po kratkem postanku v domu, smo se povzpeli po strmi poti na Trdinov vrh, kjer je poleg televizijskega pretvornika visokega 90 m,  razvalin cerkve sv. Jere in razvalin cerkve sv. Elije tudi razgledna ploščad.

Prepoteni od hoje smo prišli na vrh, kjer pa zaradi oblačnosti nismo bili deležni lepih razgledov. Zadovoljstvo po doseženem cilju nam je kljub temu ostalo. Sledil je zopet kratek postanek in nadaljevanje poti po zasneženem grebenu Gospodične prodi Domu pri Miklavžu (964 m n/v). Tu nas je v prekrasnem okolju celo za kratek čas obsijalo sonce.

Pot smo zaokrožili pri Planinskem domu pri Gospodični, eni najlepših planinskih koč v Sloveniji, ki je bila polna rekreativnih pohodnikov in 35 tekačev, ki so se udeležili 15. tradicionalnega prazničnega teka v spomin na Vojka Mrharja. Ker pa vemo, da prazna vreča ne stoji pokonci, smo se okrepčali z odlično pripravljenimi jedmi na žlico, kar se v planinah tudi spodobi. Zadovoljni smo zapustili prijeten ambient in se spustili po blatni drsalnici do naših jeklenih konjičkov v Gabrje.

S prehojeno potjo  15 km, smo premagali 830 višinskih metrov, v času dobrih 7 ur z vsemi postanki, ki so trajali  2,30 ure in poskrbeli za naše telo, da se ubrani pred virusom gripe, ki je trenutno na pohodu.

Zvonka Rotar

« 1 of 2 »
Posted in Utrinki leta 2019.