Slovenska vas – Sveta trojica – Pečna reber – Postojna – 19.01.2019

Začela se je nova sezona planinskih pohodov in srečanj. Tretji pohod po planu PD Hrastnik za leto 2019 je bil dne 19. jan. 2019 na SVETO TROJICO – POČEK – P0STOJNA.

Dan pred pohodom nas je vreme obdarilo z rahlo snežno odejo. Na dan pohoda pa je bilo napovedano oblačno in megleno vreme, kar pa nam ni pokvarilo dobrega razpoloženja.

Sedem planincev se nas je ob 7.00 uri odpeljalo s kombijem v Slovensko vas pri Pivki (n/v 566 m),  kjer je bilo pri EKO muzeju Pivških presihajočih jezer naše izhodišče. Od tu nas je pot vodila ob obrobju Petelinjega presihajočega jezera, ki je trenutno brez vode. Na Pivškem nastane ob visokih vodah 17 presihajočih jezer izmed katerih je Petelinje jezero drugo največje. V njem je voda v povprečju pol leta. Od tu smo nadaljevali pot proti  Sveti Trojici.

Pot ni zahtevna, je dobro označena in se vzpenja v senci borovega in bukovega gozda skoraj do vrha, ki pa ni poraščen. Višje ko smo se  vzpenjali, več je bilo suhega snega,  na nekaterih predelih kamor ga je napihal veter, skoraj do kolen. Veje borovcev so bile upognjene pod težo novo zapadlega snega, ki so na večih mestih zastirale pot. Veter je poskrbel, da so se oblaki oddaljevali, tako da so nas po poti precej časa božali in greli sončni žarki.  Po dveh urah in pol hoje do cerkve na Sveti Trojici (n/v 1106 m) je bil naš trud poplačan s čudovitim razgledom po celotni Pivški kotlini in bližnjih vrhovih Snežnika, Nanosa, Vremščice, Planinske gore, ob jasnem vremenu pa sega pogled vse do Jadranskega morja.

Ker je na vrhu močno pihalo, smo v zavetju cerkve na hitro pojedli malico iz nahrbtnikov, se pogreli s toplim čajem in nadaljevali pot mimo vojaškega poligona  Poček do koče Mladika (n/v 733 m ) na Pečni rebri nad Postojno. Preden smo prišli do koče, smo se ozrli nazaj proti Sveti Trojici, ki se je v daljavi kazala z belo kapo. Nismo mogli verjeti, kakšno pot smo v slabih treh urah prehodili  po zasneženi pokrajini, kjer smo gazili po celem snegu, iskali markacije in kjer so nas moški z uspešno uporabo zemljevidov,  dobro orientacijo ter s polno mero humorja in vedrega razpoloženja pripeljali na cilj.  Na tem področju je zaradi vojaškega območja planinska pot opuščena.

V koči Mladika,  pod katero leži Postojna in je prelep razgled nad Pivško in Postojnsko kotlino ter bližnjimi vrhovi, smo se po približno šest urni prehojeni poti od izhodišča končno prvič usedli. Po počitku smo se od koče po strmi poti (20 min) spustili do bencinske črpalke OMV na Ravbar komandi, kjer smo ob kavi čakali na Vojka, ki se je po dogovoru s taksistom odpeljal po kombi na izhodišče naše poti.

Primerno utrujeni in navdušeni nad prehojeno potjo v zimski idili, smo se odpeljali proti domu in se poslovili z mislimi na naslednji pohod.

Zvonka Rotar

Posted in Utrinki leta 2019.